Narconon | Waarom liegen en manipuleren verslaafden?
Bijna elk familielid van elke verslaafde wordt geconfronteerd met dit schokkende feit: mensen die verslaafd zijn liegen tegen de mensen om hun heen en kunnen heel goed manipuleren.
verslaafden
16271
post-template-default,single,single-post,postid-16271,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.2.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive
 

Waarom liegen en manipuleren verslaafden?

06 aug Waarom liegen en manipuleren verslaafden?

Bijna elk familielid van elke verslaafde wordt geconfronteerd met dit schokkende feit: mensen die verslaafd zijn liegen tegen de mensen om hun heen en kunnen heel goed manipuleren.

Zelfs tegen de mensen die dichtbij hen staan – ouders, partners – zullen zij keihard liegen. Tegen de mensen die van hun houden en hun blindelings vertrouwen.

imagesFQKW4VEWHet is deze harde realiteit die families soms heel moeilijk onder ogen kunnen zien.

Sommige families zullen dit nooit onder ogen kunnen zien. Maar hoe langer families niet door hebben dat zij belogen en gemanipuleerd worden, des te langer zal de verslaving voortduren.

 

 

WAAROM DOEN VERSLAAFDEN DIT?

Waarom beseffen verslaafden niet dat hun familieleden en/of partners alleen het beste met hen voor hebben en hen willen helpen?

Waarom liegen ze over hun drugs- of alcoholgebruik en de problemen die erdoor ontstaan zijn?

Waarom liegen zij over diefstallen of bedenken zij allerlei smoesjes om aan geld te komen?

Waarom liegen zij over honderden dingen en manipuleren zij de mensen om hen heen op zo’n manier dat die mensen dan maar niet meer zullen beginnen over hun drugs- of alcoholgebruik?

De reden is dat dat de behoefte aan drugs hen helemaal gek maakt. Als zij trek beginnen te krijgen gaat die trek hen zo beheersen dat alle andere gevoelens – liefde, waarheid en eergevoel – op de achtergrond raken. De behoefte aan drugs is net zo belangrijk als adem halen of eten nadat je lange tijd niets gegeten hebt. Niets anders is meer belangrijk. Eén vrouw vertelde dat deze overweldigende behoefte aan drugs haar letterlijk krankzinnig maakte.

Maar er is een tweede reden waarom zij liegen en dit gebeurt zodra iemand de allereerste keer de effecten van drugs voelt.

Het is dezelfde reden waarom iemand drugs blijft gebruiken nadat hij begonnen is aan de weg naar zelfvernietiging.

Het onmiddellijke effect van drugs is dat iemand minder analytisch gaat denken. Zodra de drug begint te werken, wordt de gebruiker minder in staat objectief na te denken of juiste beslissingen te nemen.

Dus als iemand iedere dag cannabis gaat roken,dan kan hij wel denken dat hij zich lekker gaat voelen,  maar hij heeft niet door dat hij tegelijkertijd alle doelen die hij zich een paar weken daarvoor gesteld had helemaal vergeet. Als hij zich die doelen weer herinnert is het gemakkelijk om ze weer te vergeten door wat meer cannabis te roken.

Een alcoholist die nuchter is kan vastbesloten zijn om zijn geld op een verstandige manier te besteden, maar na één drankje zal hij er minder moeite mee hebben om al zijn geld uit te geven aan drank. Het vermogen tot analytisch nadenken verdwijnt als sneeuw voor de zon na het eerste drankje. In feite is dit ook wat er gebeurt met triggers. Een trigger is een mechanisme dat een procers (zoals drugs- of alcoholgebruik) in gang zet. Bij voorbeeld, iemand die heroine heeft gebruikt ziet bij de dokter een injectienaald. Die injectienaald kan een trigger zijn om weer heroine te gebruiken. Het effect van triggers is dat zij iemands vermogen om objectief te zijn verminderen waardoor iemand de rampzalige beslissing kan nemen om weer te gaan gebruiken of te drinken.

 

NORMBESEF VERDWIJNT SNEL

Als het vermogen om analytisch en objectief na te denken eenmaal is verdwenen dan verdwijnt daarna snel het images00764TG5normbesef. Wanneer iemand die verslaafd is wanhopig probeert afkickverschijnselen te vermijden, gaat hij dingen doen die hij vroeger nooit in zijn hoofd zou hebben gehaald. Hij gaat dit zien als de enige manier om te overleven. Dit is hoe het mogelijk is dat iemand die ooit eerlijk en ethisch was ineens gewelddadig wordt, inbraken gaat plegen, waardevolle spullen gaat stelen van familieleden en in de prostitutie terecht komt.

De verslaafde zal zich op een gegeven moment  schuldig gaan voelen.

Dus  bij het niet meer analytisch kunnen nadenken, de trek momenten en de criminele feiten komt nog het schuldgevoel. Nu worstelt de verslaafde met een last die hij niet onder ogen kan zien. De persoon zit nu vast in een destructief gedragspatroon.

 

HOE KAN IEMAND HERSTELLEN?

Wil iemand blijvend herstellen zonder terugval, dan moet iemand alle gebieden onder ogen zien. Hij moet weer zover komen dat hij in staat is analytisch na te denken, hij moet de schade die veroorzaakt is door drugsgebruik onder ogen zien en daar verantwoordelijkheid voor nemen zodat hij niet meer gebukt gaat onder een overweldigend schuldgevoel . Er is hiervoor tijd nodig, daarom is er geen tijd vastgesteld voor het Narconon programma. Iedereen gaat door het programma heen op zijn eigen tempo.

Het eerste wat gedaan wordt is het sauna programma, een programma dat bestaat uit lichte lichamelijke oefeningen, voedingssupplementen en tijd in de sauna. Door deze combinatie verdwijnen drugsresten uit het lichaam die in het lichaam blijven zelfs nadat iemand is gestopt drugs te gebruiken. Terwijl iemand deze drugsresten kwijt raakt gaat iemand helderder nadenken en wordt zijn toekomst perspectief beter. De meeste mensen zeggen dat zij veel minder trek momenten krijgen. Sommige mensen zeggen zelfs dat zij helemaal geen behoefte meer hebben aan drugs en zij eindelijk niet meer iedere nacht dromen over  drugs. Nu kan iemand weer voor zichzelf gaan denken.

Daarna moet iemand onder ogen gaan zien welke schade hij heeft aangericht door zijn drugs- of alcoholgebruik en er verantwoordelijkheid voor nemen zodat hij niet meer gebukt gaat onder een overweldigend schuldgevoel. Tijdens dit programma-onderdeel ontdekt iemand hoe hij zijn integriteit is kwijt geraakt en wat hij moet doen om die weer terug te krijgen. Iedereen krijgt volledige ondersteuning van de stafleden van Narconon die allemaal heel goed beseffen dat deze stap af en toe best moeilijk kan zijn.

Maar uiteindelijk zal iemand merken dat er een last van zijn schouders verdwijnt en dat hij tegelijkertijd weer respect voor zichzelf en anderen krijgt.

Iemand die deze stap heeft gedaan zei:

Ik voel alsof er een last van mijn schouders is gekomen en dat ik niet meer die dingen hoef te doen die een slecht invloed op mijn leven zullen hebben. Ik hoef niet meer langzaam mijn leven en bezittingen te vernietigen.”