Narconon | Van de drugs afkomen op de Narconon manier
Afkicken in unieke huiselijke sfeer. Geen wachtlijst, direct hulp! Programma zonder medicatie. Voor hulp of vragen, bel ons: 0575-542362.
drugs,rehabilitation
15609
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15609,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.2.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive
 

Van de drugs afkomen op de Narconon manier

 

Drugsrehabilitatiecentrum Narconon Zutphen is een uitgebreide fase ingegaan van reorganisatie en renovatie. Sinds de oprichting in 1987 heeft het centrum zich volledig gericht op het helpen van mensen bij het overwinnen van hun drugs- en alcoholverslaving.

In lijn van haar doelstelling om haar clienten de beste kansen te bieden op een nieuw en drugsvrij leven, heeft het centrum een projectplan uitgewerkt om het bestaande team uit te breiden en haar faciliteiten te moderniseren.

Gedurende deze periode zal het Narconon-programma niet in Zutphen kunnen worden geleverd, maar blijft het centrum wel bereikbaar en beschikbaar om mensen met een hulpvraag te verwijzen naar andere Narconon-centra of eventueel andere programma’s.

Voor meer informatie stuur een email.

Inleiding

Het Narconon programma behandelt zowel de lichamelijke als geestelijke problemen veroorzaakt door druggebruik. De verslaafde wordt, zowel lichamelijk als geestelijk, weer de persoon die hij was voordat hij drugs of alcohol begon te gebruiken. Wij gebruiken hierbij geen enkele vervangende drug of medicijn.

Een arts en een daartoe door Narconon opgeleid persoon, die de standaard richtlijnen van het Narconon beleid volgt, bepalen vooraf of iemand dit programma kan en mag volgen.  Mensen met ernstige psychiatrische problemen worden geholpen een andere instelling te vinden.

Omdat drugs de natuurlijke vitamines in het lichaam opbranden is de kans groot dat als iemand in Narconon wordt opgenomen, al is die persoon afgekickt, hij of zij zich nog zwak en vermoeid voelt. Die persoon krijgt dan de mogelijkheid aan te sterken met behulp van voeding, voedingssupplementen en indien nodig extra rust. Ook kan het zijn dat die persoon als hij of zij net afgekickt is nog last heeft van spanningen en ” trek” momenten. Daarom worden ook lichaams ontspannende oefeningen met die persoon gedaan en ook bij voorbeeld wandelingen gemaakt met een begeleider.

Therapeutische communicatie-oefeningen

Het is vaak moeilijk voor verslaafden en alcoholisten om toe te geven dat zij problemen hebben, laat staan dat zij erover gaan praten. Wanneer zij geconfronteerd worden met een situatie waarin zij eerlijk over hun leven moeten praten, zullen zij dichtklappen, boos worden of gewoon weggaan. Maar eerlijke communicatie is alles waar het in het leven om draait. Het vermogen om te communiceren is de basis van elke relatie. Het is ook heel waar dat, als een persoon niet in staat is om te praten over de fouten die hij in het verleden gemaakt heeft, hij de fouten zeer zeker opnieuw zal maken. In dit programma-onderdeel leert de persoon dus zijn problemen onder ogen te zien en erover te praten.

Het sauna programma

Onderzoek heeft uitgewezen dat vele soorten drugs zoals cocaïne, heroïne, valium, amfetamine, XTC, LSD, alcohol en medicijnen zoals pijnstillers, kalmeringsmiddelen, anti-depressiva, slaaptabletten enz. enz. jarenlang in het lichaam kunnen blijven.

Na verloop van tijd worden deze resten en metabolieten van drugs opgeslagen in de vetweefsels van het lichaam. Wanneer dit gebeurt, kunnen deze opgeslagen resten het moeilijk, zo niet onmogelijk maken voor een drugsverslaafde of alcoholist om clean te blijven.

Deze resten kunnen symptomen teweegbrengen, o.a. een enorme behoefte aan drugs en depressies. Deze enorme behoefte aan drugs wordt een obsessie, zodat de persoon bijna alles zal doen om aan drugs te komen.

Er moet iedere dag een uitgebalanceerde hoeveelheid vitamines en mineralen ingenomen worden. Verder moet men iedere dag buiten een halfuur hardlopen om de circulatie in het hele lichaam te vergroten en daarna 2 ½ tot 5 uur samen met iemand anders in de sauna zweten om zodoende de onzuiverheden te lozen en via de poriën uit het lichaam te laten verdwijnen. Dit staat ook onder toezicht van een arts. Hierdoor wordt het volgende bereikt:

 • vermindering of verdwijning van de enorme behoefte aan drugs en alcohol;
 • vermindering of verdwijning van de vele symptomen die samenhangen met drugsverslaving of alcoholisme. Deze zijn o.a. depressie, geïrriteerdheid en vermoeidheid;
 • het vermogen om helder te denken;
 • verbeterd geheugen en concentratie;meer energie;
 • de persoon gaat zich beter voelen;
 • enthousiasme tegenover het leven.

Daarna doet de persoon een cursus waarin hij leert studeren en dingen te onthouden door de problemen die hij daarmee heeft te leren herkennen en overwinnen. Daarna worden de communicatie-oefeningen opnieuw gedaan.

Objectieve oefeningen

Het doel hiervan is de aandacht van de persoon weg te halen van gebeurtenissen en trauma’s die zijn aandacht op het verleden gefixeerd houden. Drugs zijn een soort pijnstiller. Door drugs worden mensen gevoelloos. Het heden en de realiteit van het leven interesseren hen niet meer. Iemand die drugs heeft gebruikt, is door zijn druggebruik niet meer in staat op een gemakkelijke manier om te gaan met de dagelijkse emoties en ervaringen die bij het leven horen.

Hij heeft dan de neiging zich van het heden terug te trekken. Omdat het heden ondraaglijk is geworden, gaat hij vastzitten in nare dingen die in het verleden gebeurd zijn, of hij gaat in een toekomstige fantasie-wereld leven. Omdat hij niet in het hier en nu leeft, is hij niet meer in staat zijn leven te bepalen. Hij is niet in staat om toekomstige doelen te bereiken, stabiele relaties te onderhouden of met verantwoordelijkheid om te gaan.

Dit programma-onderdeel bestaat uit therapieën die de persoon in staat stellen zich te richten op werkelijke doelen en weer controle over zichzelf te krijgen. Deze oefeningen helpen de persoon los te komen van traumatische gebeurtenissen uit het verleden. Hij zal de realiteit van het leven weer aan kunnen.

De Ups en Downs in het leven cursus

Deze cursus geeft de kennis die nodig is om meer persoonlijke stabiliteit en geluk in het leven te bereiken. De persoon leert de eigenschappen te herkennen van de sociale en anti-sociale persoonlijkheden, hoe bepaalde mensen een verkeerde invloed op hem kunnen hebben, zodat hij beter in staat zal zijn vrienden en kennissen te kiezen.

Het herstellen van persoonlijke waarden en integriteit

Een groot man zei ooit: ‘de waarheid zal u vrijmaken’. Jammer genoeg is het zo, dat wanneer iemand verslaafd raakt aan drugs of alcohol, hij of zij veel verkeerde dingen gaat doen, zoals bij voorbeeld continu liegen, stelen, prostitueren, vertrouwen beschamen, om maar een paar dingen te noemen, zoals iedereen in het verleden dingen heeft gedaan die hij of zij beter niet had kunnen doen. Maar, het is helaas zo, dat als iemand niet in staat is om zijn verleden onder ogen te zien en er eerlijk over te zijn, hij of zij erdoor achtervolgd zal worden. Totdat de persoon dit kan, zal hij of zij o.a.:

 • Niet bereid zijn te communiceren;
 • Zich terugtrekken van familie en vrienden;
 • Zich vijandig blijven voelen tegenover mensen die hem proberen te  helpen;
 • Afkeer voelen voor mensen in leidingggevende posities;
 • Zich niet meer op zijn gemak voelen bij ethische mensen;
 • Niet in staat zijn stabiele relaties te hebben.

Om er maar een paar te noemen.

In dit programma-onderdeel kijkt de persoon dus, aan de hand van gegevens over ethiek en moraal, en een overzicht van de gebieden van het leven waarbij hij betrokken is, terug naar de fouten uit zijn of haar verleden, zodat hij of zij er los van komt en zijn of haar zelf-respect terugkrijgt en dus veel beter in staat is de problemen van het leven aan te pakken.

Het veranderen van condities in het leven

Als iemand geboren wordt, krijgt hij of zij helaas geen instructie-boekje mee. Voor de meesten van ons kan ‘opgroeien’ een verwarrend proces zijn. Maar voor drugsverslaafden en alcoholisten kan dit gebrek aan informatie dodelijk zijn. Hoe moet men een partner kiezen? Met de stress van het werk omgaan? Wat moet je doen als een vriend iets opbiecht? Dit programma-onderdeel is om de persoon te stabiliseren. Hierin wordt het volgende gedaan:

 • specifieke therapieën om vroegere mislukkingen en de daarmee gepaard gaande teleurstellingen aan te pakken;
 •  
 • nauwkeurig onderzoek naar de huidige conditie van de persoon op de verschillende gebieden van zijn leven;
 • exacte plannen om die gebieden aan te pakken die in het verleden verwarrend of frustrerend waren voor de persoon;
 • training, om relaties en mentale veerkracht te verbeteren;
 • studie van een niet-religieuze morele code met een uitleg over waarom het belangrijk is om die te volgen.

Hiermee is het gehele programma klaar en is de persoon weer stabiel, omdat hij nu weet hoe hij zijn problemen moet oplossen en ook in staat is om dat te doen.