04 aug WAAROM GAAN MENSEN DRUGS GEBRUIKEN?
Er zijn allerlei theorieën over hoe het komt dat iemand drugs gaat gebruiken.
Eén van de theorieën is dat iemand “verslavingsgevoelig” is. Dit kan zijn, maar dan moet er toch een reden zijn waarom iemand in de eerste plaats verslavende middelen neemt.
Dan is er de theorie dat het “genetisch bepaald” is of dat het een chronische hersenziekte is. Ally, die heel lang heroïne heeft gebruikt en 16 jaar clean is zegt hierover: “ik denk niet dat iemand geboren wordt met een DNA van een drugsverslaafde. Als je dit beweert of zegt dat het een hersenziekte is dan impliceer je daarmee dat het niet opgelost kan worden terwijl niet alleen ik, maar zoveel mensen die hier het Narconon programma hebben gedaan en die ik later in Engeland door het Narconon programma heb geholpen het tegendeel bewijzen. Ik probeerde drugs uit nieuwsgierigheid, niet omdat er zoveel mis was met mijn hersenen.”
Mensen kunnen om allerlei redenen drugs gaan gebruiken. Misschien, zoals bij Eddie het geval was, om zijn rugpijn met heroïne te verlichten. Misschien, zoals bij Marion het geval was, om haar verslaafde vriend beter te kunnen begrijpen. Misschien om rustiger te worden. Misschien om te kunnen slapen. Misschien, zoals bij Wouter het geval was, om zich op zijn gemak te kunnen voelen bij andere mensen. Misschien, zoals bij zoveel jongeren o.a. Danny, om “mee te doen”. Misschien omdat iemand depressief is. Of. Zoals bij Erwin het geval was, verveelt iemand zich gewoon en zoekt hij een bepaalde “kick”.
De drug werkt even, maar wanneer die uitgewerkt is, zal het probleem niet opgelost zijn en misschien zelfs erger geworden zijn waardoor iemand nog meer drugs kan gaan nemen.
Toen de drugs uitgewerkt waren, voelde bij voorbeeld Wouter zich nog minder op zijn gemak bij andere mensen. Nu hij zich wel op zijn gemak voelt bij andere mensen heeft hij ook geen drugs meer nodig. Ally besloot nieuwsgierig te worden naar manieren om zichzelf en anderen te helpen in plaats van drugs en is nu 16 jaar clean. Eddie stopte niet en bleef problemen met zijn rug houden. Marion besloot om toch maar bij haar vriend weg te gaan en is nu 25 jaar clean. Erwin deed niets aan zijn verveling en gebruikt en dealt nog steeds. Danny, die drugs gebruikte om “mee te doen” deed iets aan dit probleem en zei laatst: “als ik nu op een feestje ben en ik zie mensen die GHB gebruiken doet dat me niets. Waarom zou ik het doen als ik zonder me veel beter amuseer? “
Dus in plaats van te onderzoeken of iemand nu “verslavingsgevoelig” is of in welke mate iemand die verslaafd is “chronisch hersenziek”is of in hoeverre verslaving “genetisch bepaald” is, misschien zouden we beter kunnen kijken naar welk probleem ten grondslag ligt aan de neiging om drugs te gebruiken en iemand helpen dat probleem op te lossen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting Narconon Nederland telefoon: 0575 542362 info@narconon.nl