Narconon | Wat ligt ten grondslag aan drugsverslaving?
Afkicken in unieke huiselijke sfeer. Geen wachtlijst, direct hulp! Programma zonder medicatie. Voor hulp of vragen, bel ons: 0575-542362.
afkickkliniek, drugsverslaving, alcoholverslaving, verslavingskliniek, verslavingszorg, afkickkliniek zutphen
15979
post-template-default,single,single-post,postid-15979,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.2.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive
 

Wat ligt ten grondslag aan drugsverslaving?

07 apr Wat ligt ten grondslag aan drugsverslaving?

Er zijn verschillende theorieen over verslaving.

1. Het is een chronische hersenziekte:

Dit impliceert dat iemand nooit beter wordt zonder medicatie te gebruiken en misschien zelfs een leven lang medicatie moet blijven gebruiken en onder behandeling moet blijven. De grote hoeveelheid mensen die in allerlei instellingen over de gehele wereld zonder problemen van hun verslaving is afgekomen en geen medicatie en geen behandeling meer nodig heeft bewijst echter het tegendeel.

 

2. Verslaving is genetisch bepaald:

Voor zover wij weten is er geen gen bekend dat verslaving veroorzaakt. Het komt voor dat mensen die verslaafd zijn familieleden hebben die verslaafd zijn of waren. Maar in de meer dan 30 jaar dat wij in Nederland bestaan hebben wij net zoveel families mee gemaakt waarin de persoon die het programma kwam doen de enige in de familie was met een verslavingsprobleem. Zoals Ally, die sinds 1998 clean is na een jarenlange heroine verslaving het zei: “ik denk niet dat ik met het DNA van een drugsverslaafde geboren ben.

De theorie die wij logischer vinden is dat iemand drugs gaat gebruiken omdat hij of zij een probleem heeft. Dit kan een lichamelijk probleem zijn, of een probleem zoals onzekerheid, verlegenheid, er graag bij willen horen. Iemand probeert een drug. Hij voelt zich daardoor lekker en ongeremd. Als de drug is uitgewerkt wil hij dat gevoel weer hebben en neemt opnieuw de drug. Op een gegeven moment is het lichaam eraan gewend geraakt en heeft iemand steeds meer nodig om hetzelfde gevoel weer te krijgen of om uberhaupt weer te kunnen functioneren. Daardoor krijg je situaties zoals bij voorbeeld bij GHB verslaafden die om de paar uur wat nodig hebben. De drugs onderdrukken het probleem slechts, maar lossen het niet op. De drugs veroorzaken een probleem: de verslaving.

Het is daarom belangrijk om niet alleen het verslavingsprobleem op te lossen maar ook de onderliggende problemen, opdat iemand niet terugvalt.