Narconon | WACHT NIET TOT IEMAND VERSLAAFD IS
Afkicken in unieke huiselijke sfeer. Geen wachtlijst, direct hulp! Programma zonder medicatie. Voor hulp of vragen, bel ons: 0575-542362.
afkickkliniek, drugsverslaving, alcoholverslaving, verslavingskliniek, verslavingszorg, afkickkliniek zutphen
16510
post-template-default,single,single-post,postid-16510,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.2.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive
 

WACHT NIET TOT IEMAND VERSLAAFD IS

07 nov WACHT NIET TOT IEMAND VERSLAAFD IS

Veel van ons kennen wel iemand die een beetje teveel alcohol drinkt of misschien kent u iemand die iedere dag cannabis rookt of in de weekenden cocaine gebruikt. Is er iets wat u kunt doen om deze mensen te helpen?

Veel mensen vinden het moeilijk om een familielid of een vriend of vriendin te confronteren met zijn of haar alcohol- of drugsgebruik. Misschien denkt u dat dit de relatie met die persoon zou kunnen beschadigen.

Sommige mensen hebben zelfs het idee dat als jonge mensen met drugs experimenteren dit slechts een “ fase in hun leven “ is.

De waarheid is echter, dat drugsgebruik geleidelijk aan kan leiden tot verslaving. Dat is hoe het gaat met drugsgebruik. Iemand gaat meer drugs gebruiken en op een gegeven moment heeft iemand steeds meer nodig om hetzelfde “ goede gevoel” te krijgen. En als iemand dan plotseling ophoudt de drug te gebruiken kan hij of zij zelfs afkickverschijnselen gaan krijgen en heftige “ trek” momenten.

 

ALS JE WACHT OM TE KIJKEN OF HET ERGER WORDT KAN HET TE LAAT ZIJN

Als iemand verslaafd is aan een drug of aan alcohol – en dit geldt vooral voor opiaten – is die persoon alleen maar geinteresseerd in hoe hij aan de drug kan komen. Niets anders interesseert hem.

Iemand zal ook alles doen om zijn versalving te verbergen, zodat mensen hem met rust zullen laten en zich nergens mee zullen bemoeien. Als het zover is gekomen dat u iets vermoedt, dan is het waarschijnlijk erger dan u denkt.

 

VROEGTIJDIGE INTERVENTIE KAN ZORGEN VOOR SNELLER HERSTEL

Hoe zwaarder de verslaving hoe moeilijker het zal zijn voor iemand om te herstellen. Dus wanneer u vermoedt dat er een probleem is moet u eigenlijk meteen actie ondernemen. Dit is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, want iedereen die ooit geprobeeerd heeft een verslaafde te helpen is vaak op veel weerstand gestuit. Vaak ontkent de persoon glashard dat hij een probleem heeft of hij wordt heel boos of hij komt met allerlei verwijten. Dit komt heel vaak voor en is een deel van de strijd om iemand zover te krijgen dat hij hulp gaat zoeken.

 

WEET U NIET ZEKER WAT U MOET DOEN?

  1. Probeer hem te spreken als hij nuchter is. Zo nuchter mogelijk. En kies een plek waar u niet gestoord zult worden.

 

  1. Wees erop voorbereid dat hij eromheen zal draaien, vijandig zal zijn of oneerlijk. Heel erg weinig mensen zullen namelijk onmiddellijk toegeven dat zij een probleem hebben. Hij zal u verwijten maken over dingen die heel lang geleden gebeurd zijn of zelfs dingen waar u helemaal niets mee te maken had.

Hij zal alles om u af te leiden. Hoe onredelijk die persoon ook is, niet opgeven. U moet niet vergeten dat hij precies weet waar u het over heeft en dat hij diep in zijn hart geen drugs meer wil gebruiken. Maar hij is de controle kwijt. En daarom heeft hij uw hulp nodig.

 

  1. Niet beschuldigend zijn. Dat heeft nu geen toegevoegde waarde. Je wilt nu die persoon helpen.

 

  1. Laat hem praten. Vraag hem hoe het gaat. Luister geduldig. Hoe meer je hem laar praten over zichzelf en hoe het gaat, des te meer hij open zal staan voor hulp.

 

  1. Wanneer je hem vragen stelt over zijn drugs- of alcoholgebruik, kom dan met speciifeke feiten. Overdrijf niets want dan heeft hij een excuus om het gesprek af te kappen.

 

Alles wat u probeert te doen is hem zover te krijgen dat hij gaat kijken naar de nare dingen die er gebeurd zijn als gevolg van zijn drugs- of alcoholgebruik en dat hij toegeeft dat hij hulp nodig heeft. Bied dan aan hem hierbij te helpen. Vertel over afkickcentra die je kent en bied aan die samen met hem te bezoeken.

Het is een delicaat onderwerp – dat zelfs voor opgeleide hulpverleners moeilijk is. Dus als het u de eerste keer niet lukt moet u niet opgeven. U weet dat die persoon hulp nodig heeft. Dus wees aardig, wees zorgzaam en geef niet op.

Als u hulp nodig heeft, kunt u Stichting Narconon Nederland 24 uur per dag bereiken via telefoonnummer 06 22 11 02 15.