Narconon | UIT: DE GELDERLANDER VAN 5 NOVEMBER 2016 REGIO PAGINA 12 GESCHREVEN DOOR BETTINE WINTERS
Afkicken in unieke huiselijke sfeer. Geen wachtlijst, direct hulp! Programma zonder medicatie. Voor hulp of vragen, bel ons: 0575-542362.
afkickkliniek, drugsverslaving, alcoholverslaving, verslavingskliniek, verslavingszorg, afkickkliniek zutphen
16557
post-template-default,single,single-post,postid-16557,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.2.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive
 

UIT: DE GELDERLANDER VAN 5 NOVEMBER 2016 REGIO PAGINA 12 GESCHREVEN DOOR BETTINE WINTERS

02 jan UIT: DE GELDERLANDER VAN 5 NOVEMBER 2016 REGIO PAGINA 12 GESCHREVEN DOOR BETTINE WINTERS

 

DRUGSVADER IS KLAAR MET GHB

Het gebeurde op het Free Festival, een hardstyle feest waar Kevin met vrienden naartoe ging om te feesten. “ Ik zag een meisje dat heel vrolijk was en vroeg: ‘ Wat heb jij gebruikt?’ Ze zei: ‘ GHB. Wil je ook?”

Bettine Winters

Didam

Het regent en het festivalterrein is een modderpoel geworden. De hardstyle muziek dreunt hard uit de festivaltenten. Door het vieze weer zakt de sfeer. Behalve bij de 20-jarige Kevin en zijn vriend. Ze zijn vrolijk, alsof ze aangeschoten zijn, maar zonder de duizeligheid die alcohol met zich meebrengt. Ze voelen zich geweldig.

Het komt door de vloeistof die ze net uit een balonnetje hebben opgedronken. Ghb. Gamma hydroxide boterzuur, vroeger een narcosemiddel, maar deze eeuw een steeds populairder wordende  ‘partydrug’ die aanvankelijk wordt gezien als softdrugs. In werkelijkheid is het een paardenmiddel. Superverslavend.

Kevin had het kunnen zien, ook al is het 2010 en is ghb nog niet verboden. Het meisje dat hem de ghb aanreikt, neemt zelf ook nog een ballonnetje en wordt onmiddellijk ziek en geeft over. Een vriend staat nadat hij het heeft gebruikt tegen een van de tentpalen te slapen. De grootste waarschuwing komt van twee niet-gebruikers, een jongen en een meisje. Ze vragen wat hij gebruikt heeft.

“Ghb. Het is geweldig”, zegt Kevin. De onbekende jongen zegt: “ Dat is echt gevaarlijke rotzooi. Mijn vader is eraan overleden.”

Kevin slaat er geen acht op. Na het festival gaat hij met het meisje naar een afterparty bij haar thuis waar de ghb volop wordt gebruikt. Er komt zelfs iemand om de drug te maken. Kevin schuift aan met een handjevol van zijn vrienden. “ In mijn beleving gunde ik ze een lolletje”.

Gootsteenontstopper

In de maanden na het feestje bij het meisje gaat Kevin zelf ghb maken. Hij test het op zichzelf en zijn vrienden en neemt daarmee grote risico’s. “ Als je er teveel gootsteenontstopper in stopt (een van de bestanddelen van ghb, BW) kun je brandwonden in je keel krijgen. Ik zag de risico’s niet en op een gegeven moment had ik de goede samenstelling”.

Aanvankelijk gebrukt Kevin alleen Ghb as hij naar festivals gaat. Een tot twee keer per maand gebeurt dat. Hij combineert ghb met xtc. Hij verliest de controle over zijn gebruik al snel. In 2011 is hij verslaafd aan feesten en drugs. Hij gaat 40 keer per jaar naar festivals en als er geen festival is zoekt hij met zijn vrienden een café op waar hardstyle wordt gedraaid.

Tegen het eind van 2011 heeft Kevin een nieuwe vriendengroep van zo’n twintig jongens en meisjes die net als hij verslingerd zijn aan hardstyle en drugs. Zij komen uit Gelderland. “ Didam, Winterswijk, Westervoort, Duiven, Arnhem, Ede”, somt Kevin oip. “ En iedereen die ik meenam was meteen hooked”.

In die tijd herhalen de weken zich in een vast ritme. “ Van vrijdagavond tot zondagavond had ik weinig slaap en at ik niet.

Op maandag voelde ik me slecht en moe. Op dinsdag voelde ik me echt klote. Woensdag ging het iets beter en op donderdag was ik weer mezelf. Donderdagavond spraken we elkaar weer om het over het weekend te hebben. Het was de week doorkomen en het weekend. Van de groep haalden weinig mensen hun studie De mensen zitten nog aan de ghb.”

Vadertje

Kevin voelde zich als ‘ het vadertje’ van de groep. Hij heeft de mensen bij elkaar gebracht en voorziet ze van drugs. Als er iets nieuws is, probeert hij het uit. Hij experimenteert met peppoeders als 4-fluoramfetamine (kortweg 4FA, 4FMP of ‘flits’), 4-mephedrone (ook wel 4MMC, nu verboden) en later 3-mephedrone (gebruikers noemen het ‘meow meow’)

“ Bij grote bestellingen boven de 500 euro kreeg ik samples van andere drugs. Die probeerde ik uit met mijn vrienden. Ik wilde van elk middel weten wat het doet met je lichaam en wat je moet doen tegen de kater. Ik was heel gedreven. Ik dacht dat ik mensen hielp, dat ik ze plezier bood”.

Zijn grenzen rekken steeds verder op. Speed vindt hij eerst nog voor junkies, maar zijn nieuwsgierigheid wint het. Al was het maar voor die eerste, magische ervaring. “ Je wilt dat gevoel van de eerste keer iedere keer weer, maar het wordt elke keer iets minder. Je komt niet meer bij het eerste gevoel”.

Kevin merkt dat hij verslaafd is als hij zijn vader helpt met een klusje. Het is een lange schoolvakantie en hij gebruikt al twee, drie weken continu ghb.

Terwijl hij zijn vader helpt, neemt hij geen ghb, maar zijn lichaam protesteert. Hij kan zijn evenwicht niet houden, begint te zweten en wordt angstig. “ Ik dacht eerst dat ik ziek was, maar toen ik het natrok op het internet, wist ik dat ik verslaafd was.

Deodorantroller

Net als zijn vrienden haalt Kevin de propedeuse van zin studie niet. Hij wordt verkoper van koffiemachines en komt de dag door op ghb (‘ voor de babbel’) en 3MMC (‘ om wakker te blijven”). Elke twee uur heeft hij ghb nodig. Ook ’s nachts.

Zijn moeder ontdekt in 2012 dat het mis is. Ze vindt drugs, zoekt verder en stapt naar de werkgever van Kevin om te zeggen dat haar zoon drugs gebruikt. Een opname in een verslavingskliniek in Tiel en een afkickcenrum in Schotland in 2013 helpen niet.

Het volgende jaar glijdt hij verder af. Kevin maakt in de keuken van zijn ouders ghb waar zijn vader bijstaat. “ Hij vond het niet leuk dat ik het deed, maar ik had het nodig. Ik zag niet dat ik mijn ouders veel verdriet deed. Mijn moeder beheerde de ghb, maar ik haalde het hele huis overhoop om het te vinden”.

Eind vorig jaar werd hij weer opgenomen, dit keer in een kliniek in Zutphen. Hij smokkelt ghb mee in een deodorantroller en deelt het met de andere cliënten. “ Aan het eind van de avond zaten acht van de negen er weer aan. De hulpverleners zagen het niet”.

Pas dit jaar lukt het Kevin om af te kicken, bij Narconon in Zutphen. Sinds mei is hij clean. Hij is nu 26 jaar. “ Ik voel me weer zoals ik me voelde voor ik drugs gebruikte.

Ik draai weer muziek als dj en sport weer. Ik geef lezingen over wat ik heb meegemaakt en doe preventiewerk. Sommige van mijn oude vrienden zijn nu ook opgenomen”.

Kevin weet dat zijn verhaal niet op zichzelf staat. Hij kent veel mensen die drugs gebruiken. “ Didam was een cokedorp, maar de coke is vervangen door 3MMC. De helft van de jeugd gebruikt en sommigen beginnen al heel jong. Ze zitten in de cafés te snuiven en gebruiken het thuis. Tijdens de kermis zag ik enveloppes op de grond liggen die ik goed ken. Daarin wordt 3MMC verhandeld. “