Narconon | TIEN KORTE EN HANDIGE ADVIEZEN VOOR EEN SUCCESVOLLE INTERVENTIE
Afkicken in unieke huiselijke sfeer. Geen wachtlijst, direct hulp! Programma zonder medicatie. Voor hulp of vragen, bel ons: 0575-542362.
afkickkliniek, drugsverslaving, alcoholverslaving, verslavingskliniek, verslavingszorg, afkickkliniek zutphen
16468
post-template-default,single,single-post,postid-16468,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.2.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive
 

TIEN KORTE EN HANDIGE ADVIEZEN VOOR EEN SUCCESVOLLE INTERVENTIE

29 sep TIEN KORTE EN HANDIGE ADVIEZEN VOOR EEN SUCCESVOLLE INTERVENTIE

 

Het is afschuwelijk als iemand die je dierbaar is verslaafd is. De slapeloze nachten, het gepieker, de angst voor een telefoontje dat er iets vreselijks is gebeurd.

Families vinden regelmatig afkickprogramma’s voor hun dierbaren, maar daar blijft het dan vaak bij. Het lukt nooit om de verslaafde zover te krijgen dat hij zich laat opnemen. Soms praten familieleden met de verslaafde en proberen hem over te halen, maar als zij niet weten hoe je een succesvolle interventie moet doen is de kans groot dat het niet zal lukken, hoe graag zij ook willen dat hij gaat afkicken.

Daarom geven wij hieronder tien belangrijke tips voor een succesvolle interventie.

 

  1. Voordat je begint moet je ervoor zorgen dat hij of zij meteen ergens opgenomen kan worden. Dit moet allemaal geregeld zijn voordat je aan de interventie begint.
  1. Je moet weten welke problemen er eerst opgelost moeten worden voordat iemand aan een programma kan beginnen. De kinderen, huisdieren, rekeningen die betaald moeten worden, werkgevers die ingelicht moeten worden, de auto. De verslaafde zal o.a. deze dingen gebruiken als reden waarom hij niet meteen kan beginnen. Als je hierop voorbereid bent en een plan hebt om al deze problemen op te lossen dan wordt het gemakkelijker om hem zover te krijgen dat hij zich meteen laat opnemen.
  1. Zorg ervoor dat je dit niet alleen hoeft te doen. In de meeste gevallen is het het beste als de hele familie op één lijn zit. Ten eerste ziet de verslaafde dan hoeveel mensen er om hem geven. Van de andere kant wordt het ook duidelijk voor hem dat er niemand is die zal luisteren naar zijn uitvluchten en smoesjes.
  1. Bepaal vooraf wie het gesprek zal leiden. Dit moet iemand zijn die niet over te halen is door de verslaafde. Het is vaak van levensbelang dat die persoon iets doet aan zijn verslaving en aan een programma begint. Veel familieleden zullen misschien het idee hebben dat zij in het verleden fouten hebben gemaakt, zich daarom schuldig voelen en daardoor kunnen zij door de verslaafde gemakkelijk gemanipuleerd worden. Dus de persoon die het gesprek leidt moet gewoon niet te manipuleren  zijn en er moet van tevoren duidelijk afgesproken worden dat iedereen achter die persoon zal staan.
  1. Iedereen moet het met elkaar eens zijn dat er maar één oplosing is. Dat de verslaafde ergens opgenomen wordt om een goed afkickprogramma te volgen.
  1. Zorg ervoor dat de interventie plaatsvindt op een tijdstip waarop de persoon niet onder invloed is. Meestal is dit als hij of zij net wakker is.
  1. Wees voorbereid op enorm veel tegenstand. De verslaafde zou je prettig kunnen verrassen door te zeggen dat hij graag opgenomen wil worden maar dit gebeurt zelden. Waarschijnlijk zal hij je op allerlei manieren proberen te manipuleren. Een schuldgevoel aanpraten, verwijten maken, hij zal met allerlei rechtvaardigingen en “ redenen waarom” aan komen, het probleem bagetelliseren of zelfs  keihard ontkennen. Of hij zal zeggen dat hij “ zelf zal minderen”. Of hij zal gewoon keihard liegen. Je zult waarschijnlijk met keiharde bewijzen moeten aan komen waardoor hij niets meer zal kunnen ontkennen. Wat voor tegenstand je ook mee geconfronteerd wordt, blijf het doel voor ogen houden: dat hij zich laat opnemen en clean wordt.
  1. Blijf vriendelijk. Hoewel de verslaafde waarschijnlijk veel ellende heeft veroorzaakt, is dit niet de tijd voor verwijten. Dit kan moeilijk zijn, want de verslaafde heeft misschien echt heel veel ellende veroorzaakt. De enige kans die je hebt om de verslaafde zover te krijgen dat hij zich laat opnemen is om nu vriendelijk te zijn en hem de mogelijkheid te bieden later tijdens een programma zelf verantwoordelijkheid te nemen voor alle narigheid die hij veroorzaakt heeft. De verslaafde confronteren met wat hij allemaal verkeerd gedaan heeft  terwijl hij  zwak is zal hem alleen maar overweldigen.
  1. Wat er ook gebeurt, blijf allemaal op één lijn. Het is heel belangrijk dat jullie allemaal ervoor gaan dat hij zich laat opnemen. Als iemand bang is dat hij zich toch zal laten manipuleren door de verslaafde dan kan die persoon beter even weg gaan.
  1. Zorg ervoor dat er geen ontsnapping mogelijk is. Als iemand de verslaafde geld geeft waardoor hij  kan blijvn gebruiken, dan moet dit ophouden. De enige optie moet zijn dat die persoon zich laat opnemen.

Deze adviezen zullen u helpen. Mocht het niet lukken dan is dit niet het einde van de wereld. U kunt altijd contact opnemen met Narconon waar mensen werken die veel ervaring hebben met interventies. Telefoonnummer 06 47505116 e-mail nnzutphen@lycos.com