Waarom zou iemand verslaafd raken aan cocaïne?
De effecten van cocaïne zijn onmiddellijk merkbaar, bijzonder plezierig en kortstondig. Cocaïne en crack cocaïne veroorzaken beide een intens doch kortdurend gevoel van euforie en gebruikers kunnen meer energie ervan krijgen. Net zoals cafeïne, brengt cocaïne een wakker gevoel teweeg en minder trek in eten.
Psychologische effecten zijn o.a. gevoelens van welzijn een grandioos gevoel van macht en bekwaamheid vermengd met angst en rusteloosheid. Naarmate de drug uitgewerkt raakt, worden deze tijdelijke gevoelens van meesterschap vervangen door een intense depressie, en de gebruiker zal dan instorten, slaperig worden en dagen achter elkaar slapen.
Is cocaïneverslaving ernstig?
Iemand kan erg snel verslaafd raken aan cocaïne en er erg moeilijk vanaf komen. Onderzoeken die bij dieren gedaan zijn hebben aangetoond dat dieren erg hard zullen werken (meer dan 10.000 keer op een stuk hout drukken) voor één spuit cocaïne en dat zij voor cocaïne zullen kiezen in plaats van voor eten en drinken, en zelfs cocaïne zullen gebruiken wanneer zij ervoor gestraft zullen worden. Dieren moeten geen gelegenheid krijgen om te veel cocaïne te gebruiken omdat het risico bestaat dat zij dodelijke doseringen zullen nemen. Mensen die verslaafd zijn aan cocaïne gedragen zich op ongeveer dezelfde manier. Zij zullen heel ver gaan om aan cocaïne te komen en het blijven gebruiken zelfs wanneer zij minder gaan presteren op school of op hun werk en wanneer de verhouding met de mensen die hun dierbaar zijn geschaad wordt.
Zijn er andere problemen die kunnen plaatsvinden door verslaving aan crack of cocaïne?
Crack en andere vormen van cocaïne veroorzaken angst en depressie en dit kan weken duren. Pogingen om ermee te stoppen kunnen mislukken eenvoudigweg omdat de depressie die daarop volgt overweldigend kan zijn, waardoor de verslaafde nog meer cocaïne gaat gebruiken om van zijn depressie af te komen. Door deze overweldigende verslaving zal de verslaafde alles doen om aan cocaïne te komen.
Wat zijn de effecten van cocaïne op de korte termijn?
- meer energie
- minder eetlust
- mentale alertheid
- verhoogde hartslag
- verhoogde bloeddruk
- vernauwde bloedvaten
- verhoogde lichaamstemperatuur
- grote pupillen
De effecten van cocaïne zijn bijna onmiddellijk merkbaar na één enkele dosering en zij verdwijnen binnen een paar minuten of uren. Wanneer het in kleine doseringen (tot 100 mg.) genomen wordt, zal de gebruiker door de cocaïne zich meestal euforisch voelen, energiek, spraakzaam en mentaal alert en zal vooral beter kunnen zien, horen en voelen. Tijdelijk heeft de persoon ook minder behoefte aan eten en slaap. Sommige gebruikers vinden dat de drug hen helpt om eenvoudige lichamelijke en intellectuele taken sneller te doen, terwijl anderen weer het tegenovergestelde ervaren.
Hoelang de onmiddellijke euforische effecten van cocaïne duren hangt af van de manier waarop het gebruikt wordt. Hoe sneller het opgenomen wordt, des te intenser de “high” (gelukzalig gevoel) zal zijn. Van de andere kant, hoe sneller de opname, des te korter duurt het allemaal. Komt het gelukzalige gevoel relatief langzaam op gang dan kan het 15 tot 30 minuten duren, terwijl het bij gebruik in de vorm van roken 5 tot 10 minuten kan duren.
De fysiologische effecten van cocaïne op korte termijn zijn o.a. vernauwde bloedvaten, grote pupillen; en verhoogde temperatuur, hartslag en bloeddruk. Grote hoeveelheden (honderden milligrammen of meer) maken het gelukzalige gevoel van de gebruiker intenser, maar kunnen ook leiden tot bizar, grillig en gewelddadig gedrag, Deze categorie gebruikers kunnen last hebben van trillingen, duizeligheid, spiertrekkingen, paranoia, of, bij herhaalde doseringen, een toxische reactie die erg veel lijkt op amfetaminevergiftiging.
Sommige cocaïnegebruikers vertellen dat zij zich rusteloos voelen, geïrriteerd en angstig. In een enkel geval kan iemand onverwacht overlijden bij de eerste keer dat hij gebruikt of onverwacht daarna. Dit soort sterfgevallen zijn vaak het gevolg van een hartstilstand of attaques die volgden op een ademhalingsstilstand.
Wat zijn de effecten van cocaïnegebruik op lange termijn?
- Geïrriteerdheid
- Verstoorde gemoedstoestand
- Rusteloosheid
- Paranoia
- Dingen horen die er niet zijn.
Cocaïne is een sterk verslavende drug. Wanneer iemand het eenmaal heeft geprobeerd zal hij of zij moeite hebben de mate waarin hij of zij zal doorgaan de drug te gebruiken te voorspellen of in de hand te houden. De stimulerende en verslavende effecten van cocaïne zijn waarschijnlijk voornamelijk een gevolg van het vermogen dat cocaïne heeft om de heropname van dopamine door de zenuwcellen tegen te gaan. Dopamine komt vrij als onderdeel van het compensatiesysteem van de hersenen, en is ofwel direct ofwel indirect betrokken bij de verslavende eigenschappen van alle drugs.
Veel cocaïneverslaafden vertellen dat zij snel gewend raken aan de”high”die cocaïne hen geeft en dat zij proberen om net zo’n prettig gevoel ervan te krijgen als bij de eerste keer. Maar dit lukt nooit. Sommige gebruikers gaan dan vaak steeds meer nemen om de euforische effecten intenser te maken en langer te laten duren. Hoewel er gewenning kan plaatsvinden wat de “high” betreft, kunnen gebruikers ook, zonder dat zij de dosering verhogen, gevoeliger worden voor de verdovende en stuiptrekkende effecten van cocaïne. Deze verhoogde gevoeligheid kan een verklaring zijn voor de sterfgevallen die plaatsvinden na schijnbaar lage doseringen cocaïne.
Het gebruik van cocaïne op een feest, waarbij de drug herhaaldelijk en in steeds hogere doseringen wordt genomen, leidt tot steeds meer geïrriteerdheid, rusteloosheid en paranoia. Dit kan leiden tot een volledige psychose, waarbij de persoon het contact met de realiteit verliest en geluiden gaat horen die er niet zijn.
Wat zijn de medische complicaties van cocaïnegebruik?
Gevolgen voor hart en bloedvaten:
- verstoord hartritme
- hartaanvallen
Gevolgen voor de ademhaling:
- pijn in de borstkas
- ademstilstand
Neurologische effecten:
- beroertes
- attaques
- hoofdpijnen
Effecten op maag, buik en darmen:
- pijn in de onderbuik
- misselijkheid
Er zijn enorme medische consequenties verbonden aan het gebruik van cocaïne. Een paar van de meest voorkomende complicaties zijn de effecten op het hart en de bloedvaten, met onder andere verstoringen in de hartslag en hartaanvallen; gevolgen voor de ademhaling zoals pijn in de borstkas en ademstilstand; neurologische effecten waaronder beroertes, attaques en hoofdpijnen; en complicaties in maag, buik en darmen met pijn in de onderbuik en misselijkheid.
Het gebruik van cocaïne is in verband gebracht met vele soorten hartkwalen. Er is ontdekt dat cocaïne een chaotisch hartritme veroorzaakt, de hartslag en ademhaling versnelt, en de bloeddruk en lichaamstemperatuur omhoog laat gaan. Lichamelijke symptomen kunnen o.a. pijn in de borstkas zijn, misselijkheid, vertroebeld gezichtsvermogen, koorts, spierkrampen, stuiptrekkingen en coma.
Verschillende manieren om cocaïne te gebruiken kunnen verschillende averechtse effecten veroorzaken. Het regelmatig snuiven van cocaïne bij voorbeeld, kan leiden tot verlies van reuk, neusbloedingen, problemen met slikken, een hese stem en een algehele geprikkeldheid van het neustussenschot wat kan leiden tot een chronisch ontstoken loopneus. Cocaïne die in het lichaam is opgenomen kan aantasting van de darmen veroorzaken omdat er minder bloed doorstroomt. En mensen die cocaïne injecteren hebben meestal op hun onderarmen littekens en “sporen”. Mensen die cocaïne intraveneus gebruiken kunnen ook last krijgen van een allergische reactie, ofwel op de drug zelf ofwel op de één of andere toevoeging aan cocaïne van de straat die in extreme gevallen de dood tot gevolg heeft. Veel chronische cocaïnegebruikers verliezen hun eetlust en kunnen heel erg afvallen en last krijgen van ondervoeding.
Onderzoek heeft uitgewezen dat er een potentieel gevaarlijke interactie bestaat tussen cocaïne en alcohol. Hoewel er meer onderzoek gedaan moet worden is het belangrijk te weten dat het vermengen van cocaïne en alcohol de combinatie is die de meeste drugsgerelateerde doden veroorzaakt.